Wędrowny tryb życia ptaków

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z reprezentantów rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko niemalże Obszary całej Europy, ale również rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto wspomnieć w tym miejscu także, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej mieszka w takich krajach jak Holandia, Polska , a także (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita w szczególności upodobała sobie zaś wschód, na którym to występuje najliczniej. Nierzadko spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w odpowiedniej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy spędza między innymi w Europie Zachodniej, wyspach zlokalizowanych na wschodnim Atlantyku, czy też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Ptak wędrowny

Czajkę zwyczajną bezsprzecznie uznać można również za jednego z najbardziej popularnych ptaków błotnych. Kluczową cechą wyglądu zewnętrznego czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a zatem morfologia obojgu płci nie różni się między sobą. Różnica wynika natomiast z wyrastających z tyłu głowy długich piór, tworzących charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o około 2 centymetry. Dobrze jest zwrócić również uwagę na białe kropeczki, które zdobią czarne pióra głowy, szyi , a także piersi samicy.

Czajka pospolita jest osobnikiem, który charakteryzuje się czarno-białym upierzeniem. W dodatku na wierzchu jego ciała można zauważyć zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest koloru białego, a na jego końcu znajduje się czarna plama, po której to zawodowcy bez wątpienia potrafią rozpoznać, że jest to właśnie ten gatunek ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *